Analiza tehnike trčanja

360® VIDEO ANALIZA TEHNIKE TRČANJA

ANALIZA SLUŽI ZA UNAPRJEĐIVANJE TEHNIKE, POSTURE TE PREVENCIJE OZLJEDA

Svi mislimo da znamo trčati. Prije svega to je prirodan pokret postavljanja noge ispred noge kao kod hodanja, međutim bitna je razlika između hodanja i trčanja te postoje određeni oblici kretanja tijela koji nam omogućuju da te pokrete radimo efikasnije i što je najbitnije spriječimo moguće ozljede.

Efikasnost ili ekonomičnost trčanja odnosi se na brže kretanje u željenom smjeru s čim manje utroška energije.

Ne postoji univerzalna struktura tehnike trčanja za sve trkače. Tehnika trčanja je individualna i može se povezati s vašom građom tijela odnosno visinom te dužinom ekstremiteta nogu i ruku, trenutnom težinom tijela, skraćenim ili izduženim mišićima, slabim ili jakim mišićima, brzinom kojom trčite bila ona oporavak, tempo utrke, trčanja maksimalnom brzinom, trčanja uzbrdo i nizbrdo i još mnogo segmenata koji utječu na nju.

Ako ste se ikada zapitali trčite li ispravno sigurno ste pronašli mnogo metoda trčanja koja se koriste u trkačkom svijetu kao tehnike trčanja koje su loše ili koje će vam poboljšati efikasnost kao što su Heel striking/trčanje na petu, Forefoot striking/trčanje na prednji dio stopala, trčanje s tri amortizacije u stopalu, Pose method, High Cadence/trčanje s visokom kadencom, Long stride i mnoge druge metode. U svijetu atletike vrlo često vidimo vrhunske sportaše s različitim tehnikama kretanja koju su kroz svoj dugogodišnji proces treninga tehniku usavršili u skladu sa svojom antropometrijom, snagom i brzinom kretanja pojedinih ekstremiteta. Krajnji kriterij za uspješnost tehnike jest sportski rezultat.

Zašto napraviti analizu tehnike trčanja?

Tijelo je sačinjeno od grupe mišića kojima je cilj apsorbirati sile gravitacije i koordiniranom aktivacijom određene grupe mišića potisnuti tijelo u željenom smjeru kretanja. Većina trkača početnika kao i dio naprednih trkača nemaju adekvatnu aktivaciju ni snagu mišića za efikasnije kretanje, u tom slučaju prije ili kasnije dolazi do problema/ozljeda.

Nakon dugogodišnjeg iskustva s preko 300 analiza tehnika trčanja od početnika do vrhunskih trkača došli smo do zaključka da putem analize pomažemo trkačima da njihovo trčanje postane efikasnije, pronađemo probleme u tehnici i posturi te uzroke nastajanja tih problema.

Jedan dio koji se dobije analizom je vrlo lagano ispraviti i on se odnosi na svjesnu aktivaciju ili deaktivaciju određenih mišića kako bi gibanje bilo što učinkovitije odnosno kako bi se kretali brže uz što manji utrošak energije.

Drugi dio je složeniji i odnosi se na detekciju skraćenih ili slabih mišića koji utječu na posturalne probleme koje se putem određenih vježbi snage i istezanja mogu ispraviti i tako spriječiti nastale probleme koji se javljaju kao pojava umora ili određenih povreda odnosno ozljeda.

Najčešći i osnovni razlozi nepravilnog kretanja jesu:

  1. Ne znanje o pravilnim obrascima kretanja prilikom trčanja.
  2. Loša koordinacija i pogrešna predodžba o načinu izvođenja cjelokupnog gibanja gdje nastaju problemi s lošom aktivacijom ili deaktivacijom pojedinih mišića.
  3. Nedovoljna motorička priprema koja se odnosi na nedostatak koordinaciju, snagu, brzinu ili izdržljivost.

Što dobijete analizom tehnike trčanja?

  1. Video analizu tehnike trčanja s prirodnom brzinom kretanja te s usporenim prikazom.
  2. Dokumentaciju u kojoj su navedene dobre strane trčanja, loše strane te rješenja kako ih unaprijediti, vježbe za korekciju određenih problema.
  3. Uz analizu nudimo vam i vježbe za ispravak tehnike.

Kako izgleda analiza tehnike trčanja?

Prije samog trčanja odrađujemo kratko zagrijavanje svih struktura u trajanju od 15 minuta koje su nam potrebne za lagano i brzo trčanje koje će biti potrebno tijekom analize. Nakon pripreme provodimo kratak opis snimanja te krećemo sa snimanjem. Snimanje analize tehnike trčanja traje cca 5-10 min.

Snimanje analize tehnike:

Snimanje se provodi u dvije brzine kretanja:

  1. Srednje-Lagani tempo (u trkačkom svijetu pod nazivom dužina ili aerobni trening),
  2. Tempu utrke

Snimanje se provodi s prednje i stražnje strane te s bokova s time da se određeni dijelovi snimaju s male udaljenosti kao što su stopala ili problematični dijelovi koji se uoče na samom snimanju.

Vršimo i pregled tenisica u kojima se trči ili planira trčati.

Nakon snimanja vrijeme za analizu odnosno izradu videa tehnike trčanja i dokumenta analize posture i tehnike potrebno je 2-3 dana kako bi se napravila kompletna analiza.

Za koga je namijenjena video analiza tehnike trčanja?

  • Za trkače početnike
  • Za napredne trkače

Cijena individualne analize iznosi 600kn, kod grupnih analiza iznad 4 osobe cijena po osobi je 500kn

Početnik ste i želite krenuti trčati efikasno i bez povreda ili ste napredni trkač koji želi unaprijediti svoje kretanje te postići bolje rezultate naš tim je tu da vam pomogne.

Naš dugogodišnji rad prepoznaje se i u brojkama naših zadovoljnih korisnika.

136
odrađenih analiza
12
održanih edukacija
43
odrađenih programa