Analiza tehnike trčanja

360® VIDEO ANALIZA TEHNIKE TRČANJA

ANALIZA SLUŽI ZA UNAPRJEĐIVANJE TEHNIKE, POSTURE TE PREVENCIJE OZLJEDA

PRIJAVI SE NA ONLINE ANALIZU

Svi mislimo da znamo trčati. Prije svega to je prirodan pokret postavljanja noge ispred noge kao kod hodanja, međutim bitna je razlika između hodanja i trčanja te postoje određeni oblici kretanja tijela koji nam omogućuju da te pokrete radimo efikasnije i što je najbitnije spriječimo moguće ozljede.

Efikasnost ili ekonomičnost trčanja odnosi se na brže kretanje u željenom smjeru s čim manje utroška energije.

Ne postoji univerzalna struktura tehnike trčanja za sve trkače. Tehnika trčanja je individualna i može se povezati s vašom građom tijela odnosno visinom te dužinom ekstremiteta nogu i ruku, trenutnom težinom tijela, skraćenim ili izduženim mišićima, slabim ili jakim mišićima, posturalnim problemima, brzinom kojom trčite bila ona oporavak, tempo utrke, trčanja maksimalnom brzinom, trčanja uzbrdo i nizbrdo i još mnogo segmenata koji utječu na nju.

Ako ste se ikada zapitali trčite li ispravno sigurno ste pronašli mnogo metoda trčanja koja se koriste u trkačkom svijetu međutim za gotovo svakog trkača vrijede neka druga pravila. U svijetu atletike vrlo često vidimo vrhunske sportaše s različitim tehnikama kretanja koju su kroz svoj dugogodišnji proces treninga tehniku usavršili u skladu sa svojom antropometrijom, snagom i brzinom kretanja pojedinih ekstremiteta. Krajnji kriterij za uspješnost tehnike jest sportski rezultat.

Kod rekreativaca poznato je da većina trkača početnika a i onih naprednih ne radi pripremu prije samog trčanja "kako treba" te većinu svoga vremena ljudi provede sjedeći na poslu ili izvan posla u autu. Takve stvari dovode do određenih problema kao što su bolovi u leđima, iliotibijalni sindrom i sličnetrkačke povrede. Upravo mi pronalazimo/detektiramo probleme ta nalazimo načine kako bi se za to trčanje koliko god dugo ili kratko bilo pripremili na najbolji način i izbjegli neugodne bolove ili povrede te vas učinili efikasnijima u svakom smislu.

Zašto napraviti analizu tehnike trčanja?

Kvalitetno trčanje oslanja se na dobru efikasnost koja može biti narušena nedostatkom određenih sposobnosti te lošom tehnikom trčanja koji će utjecati na vašu izdržljivost i brzinu. Loša trkačka forma isto tako utjeće na pojavu trkačkih povreda.

Tijelo je sačinjeno od grupe mišića kojima je cilj apsorbirati sile gravitacije i koordiniranom aktivacijom određene grupe mišića potisnuti tijelo u željenom smjeru kretanja. Većina trkača početnika kao i dio naprednih trkača nemaju adekvatnu aktivaciju ni snagu mišića za efikasnije kretanje, u tom slučaju prije ili kasnije dolazi do problema/ozljeda.

Nakon dugogodišnjeg iskustva s preko 300 analiza tehnika trčanja od početnika do vrhunskih trkača došli smo do zaključka da putem analize pomažemo trkačima da njihovo trčanje postane efikasnije, pronađemo probleme u tehnici i posturi te uzroke nastajanja tih problema te vas učinimo efikasnijima i smanjimo povrede na minimum.


Naši stručnjaci na on-site prezentaciji/analizi

Jedan dio koji se dobije analizom je vrlo lagano ispraviti i on se odnosi na svjesnu aktivaciju ili deaktivaciju određenih mišića kako bi gibanje bilo što učinkovitije odnosno kako bi se kretali brže uz što manji utrošak energije.

Drugi dio je složeniji i odnosi se na detekciju skraćenih ili slabih mišića koji utječu na posturalne probleme koje se putem određenih vježbi snage i istezanja mogu ispraviti i tako spriječiti nastale probleme koji se javljaju kao pojava umora ili određenih povreda odnosno ozljeda.

Najčešći i osnovni razlozi nepravilnog kretanja jesu:

 1. Ne znanje o pravilnim obrascima kretanja prilikom trčanja.
 2. Loša koordinacija i pogrešna predodžba o načinu izvođenja cjelokupnog gibanja gdje nastaju problemi s lošom aktivacijom ili deaktivacijom pojedinih mišića.
 3. Nedovoljna motorička priprema koja se odnosi na nedostatak koordinaciju, snagu, brzinu ili izdržljivost.

Što dobijete analizom tehnike trčanja?

 1. Video analizu tehnike trčanja kroz koju detektiramo sve nepravilnosti i probleme
 2. Vježbe za korekciju određenih problema.
 3. Naučimo vas kako se pravilno pripremiti za različiti tip trkačkog treninga
 4. Naučimo vas osnovnom dinamičkom strečingu prije glavnog djela treninga
 5. Pregled posture prije i tijekom trčanja kako bi uočili posturalne disbalanse
 6. Ako je potrebno prikaz vježbi snage za korekciju eventualnih posturalnih problema
 7. Osnovno istezanje nakon trčanja i kako ga pravilno izvoditi
 8. Nakon nekoliko dana dobivate video sa prikazom svih problema koje smo uočili kroz analizu


Naši stručnjaci na on-site prezentaciji/analizi

Kako izgleda analiza tehnike trčanja?

Prije samog trčanja odrađujemo kratko zagrijavanje svih struktura u trajanju od 15 minuta koje su nam potrebne za lagano i brzo trčanje koje će biti potrebno tijekom analize. Nakon pripreme provodimo kratak opis snimanja te krećemo sa snimanjem. Snimanje analize tehnike trčanja traje cca 10-20 minuta ovisno o samom trkaču.

Snimanje analize tehnike:

Snimanje se provodi u dvije brzine kretanja:

 1. Srednje-Lagani tempo (u trkačkom svijetu pod nazivom dužina ili aerobni trening),
 2. Tempu utrke

Snimanje se provodi s prednje i stražnje strane te s bokova s time da se određeni dijelovi snimaju s male udaljenosti kao što su stopala ili problematični dijelovi koji se uoče na samom snimanju.

Vršimo i pregled tenisica u kojima se trči ili planira trčati.

Nakon snimanja provodimo detaljnu analizu sa gore navedenim sadržajem analize.

Za koga je namijenjena video analiza tehnike trčanja?

 • Za trkače početnike
 • Za napredne trkače

Cijena individualne analize iznosi 80eura, kod grupnih analiza ukoliko vas se skupi minimalno 3 osobe u grupu cijena po osobi je 70eura.

(grupna analiza isto se obavlja individualno ali u istom danu na istoj lokaciji)

Početnik ste i želite krenuti trčati efikasno i bez povreda ili ste napredni trkač koji želi unaprijediti svoje kretanje te postići bolje rezultate naš tim je tu da vam pomogne.

PRIJAVI SE NA ONLINE ANALIZU

Naš dugogodišnji rad prepoznaje se i u brojkama naših zadovoljnih korisnika.

Preko
300
odrađenih analiza
Preko
30
održanih edukacija
Preko
400
odrađenih programa
Lujzinska cesta 15,
51300 Delnice

info@generator-coaching.com
www.generator-coaching.com

+385 98 1624 378 (najam skija)
+385 99 4663 866